Představujeme: Kurz základů fotografování

Na našem novém webu Online fotoškola najdete zatím jediný kurz s názvem "Kurz základů fotografování". Co přesně nabízí a pro koho je vhodný? Právě o tom bude dnešní článek.

Motivace pro tvorbu základního kurzu

Na začátek je dobré uvést, co nás vlastně k tvorbě Kurzu základů fotografování vedlo. Byly to zejména tyto okolnosti:

  • Prakticky každý dnes fotí - když ničím jiným, tak alespoň mobilem.
  • Většina lidí nikdy neprošla žádnou formou školení, jak fotit dobře.
  • Dobré fotky jsou z velké části o okolnostech a způsobu fotografování, až v druhé řadě o fotoaparátu.
  • Internet je plný rad, jak dobře fotit, mnoho těchto rad je ale pochybných nebo i vysloveně špatných.
  • Docházkové kurzy fotografování jsou dostupné spíše jen obyvatelům velkých měst.
  • Fotit se dá učit docela dobře i svépomocí, chybí pak ovšem cenný element zpětné vazby od zkušenějšího fotografa.
  • U knih / videí se člověk fotit nenaučí. Důležité je také skutečně fotit.

Z těchto východisek pak vzešel nápad založit internetový projekt fotoškoly, která nabídne:

  • Kvalitní, přesné a pečlivě vybrané informace.
  • Kvalitní a názorné obrázky.
  • Kvalitní a přehlednou formu.
  • Nejen teorii, ale také reálné focení.
  • Zpětnou vazbu na fotky účastníků.
  • Možnost nechat si zodpovědět konkrétní dotazy.

A právě takovýto kurz jsme pro Vás vytvořili!

Co je náplní základního kurzu?

Základní kurz je navržený tak, aby i člověku, který dosud nikdy s žádnou formální výukou fotografování nepřišel do kontaktu, poskytl dostatečně komplexní, "all-inclusive" balík základních informací, které mu umožní začít tvořit lepší snímky.

Jak moc podrobný kurz je?

Při psaní textů jsme se snažili hledat ideální kompromis mezi příliš velkým a příliš malým množstvím informací, tak aby kurz účastníka na jedné straně nezahltil, na druhé straně ale aby jej nepřipravil o informace, které jsou pro praxi důležité. Kurz však má poměrně široký tématický záběr a je proto i tak poměrně obsáhlý - lze jej přirovnat zhruba k jedno- až dvousemestrálnímu předmětu na VŠ.

Komu je kurz určený?

Komukoliv, kdo se chce naučit základy fotografování. Ideální účastník je člověk, který si právě pořídil svůj první "seriózní" fotoaparát, tj. např. zrcadlovku, bezzrcadlovku, pokročilý kompakt s velkým snímačem, nebo takový fotoaparát dostal darem. Kurz je vhodný také pro toho, kdo už sice vlastní několikátý fotoaparát, zatím však fotí převážně na automatiku a má dojem, že věci nemá dostatečně pod kontrolou.

Proč bych měl(a) platit za kurz, když všechno najdu zdarma na Internetu?

Na Internetu lze najít hodně informací, mnohé z nich jsou však nepřesné, zkreslené, zavádějící anebo nepodstatné. I z takových zdrojů se samozřejmě dá při studiu čerpat a nakonec i naučit fotit, je to ale proces zdlouhavý a neefektivní. Začínající fotograf pak totiž spoustu času promarní tápáním, procházením slepých uliček a soustředěním se na věci málo podstatné, zatímco to důležité mu mnohdy dlouho uniká.

Základní kurz na Online fotoškole nabízí především obrovskou úsporu času. Překládá účastníkovi výběr toho, co je opravdu důležité, a to navíc kvalitní, jednotnou a ucelenou formou, která má příslovečnou "hlavu a patu". Samostatné práce pomohou včas odhalit případné chyby, kterých se účastník při focení dopouští, takže se z těchto chyb nestanou zlozvyky, které se pak musí zdlouhavě odnaučovat.

Našel/našla jsem kurz, který je levnější!

To je možné. Při rozhodování o koupi výukového produktu se však nelze dost dobře rozhodovat jen na základě ceny. Je totiž třeba ujasnit si nejen kolik člověk zaplatí, ale také za co platí. Je to podobné jako při nákupu auta. Je 100 000 Kč za auto hodně nebo málo? Odpověď zní: To záleží! Za třicet let starý, nepojízdný vrak je to nehorázně moc, avšak za nejnovější model sporťáku je to směšně málo.

Základní kurz na Online fotoškole je za prvé poměrně dost rozsáhlý a za druhé je jeho součástí i hodnocení prací účastníků, tj. reálná práce reálného člověka. Má tedy blíže spíše k onomu sporťáku a proto nemůže stát o moc méně, než kolik stojí. Ve skutečnosti si myslíme, že s ohledem na rozsah kurzu a objem práce, která je spojená s hodnocením úloh, je cena kurzu v tuto chvíli vlastně docela nízká.

Co když mi kurz z jakéhokoliv důvodu nebude vyhovovat?

Udělali jsme vše pro to, abychom vytvořili ten nejlepší internetový kurz fotografování pro začátečníky, jaký svět viděl. Jsme si ale vědomi, že i navzdory této snaze Vám kurz přesto z nějakého důvodu nemusí vyhovovat. Proto jsme zavedli záruku spokojenosti. Pakliže po několika prvních lekcích usoudíte, že kurz není takový, jaký jste očekávali, dostanete celé kurzovné zpět.

Přesné podmínky této záruky najdete na stránce s nabídkou kurzu.

Opravdu mi kurz pomůže naučit se lépe fotit?

Ano, opravdu. Musíte se mu ale skutečně věnovat a musíte jej dokončit.

Kam dál?